Tips

Materiaal:

- Controleer het materiaal voor de training altijd op beschadigingen.

- Zorg dat het materiaal voor het sorteren en de geurdiscriminatie/detectie, schoon is bij de start van de training. Voorkomt onnodige fouten in de opbouw van de training met geuren hierdoor.

Training:

- Een gemotiveerde hond leert beter dan een hond die negatief gestresst is. Zoek naar het motivatiepunt van de hond in de trainingsopbouw.

- Tijdens de training komen er momenten dat de hond niet dat laat zien, wat we willen. Bedenk dan dat het heel goed kan zijn, dat wij de hond niet duidelijk hebben gemaakt wat wij verwachten. Durf terug te kijken naar de trainingsopbouw en pak de draad weer op daar waar het wel duidelijk is voor de hond.

-Als de hond de oefening/training niet meer zo doet zoals we gewend zijn, kan het zijn dat wij zelf de oorzaak daarvan zijn. Wees bewust van je eigen handelen, stemming en houding.

- Splits de training voor een onderdeel van een discipline op in afzonderlijke oefeningen. Kijk waar en op welke momenten in de training deze afzonderlijke oefeningen, weer tot een geheel moeten komen.

- Vermengen van geuren.
Zoals we weten hebben honden een heel sterk reukvermogen. Zij kunnen ook verschillende geuren van elkaar onderscheiden.
Het is belangrijk om er van bewust te zijn, dat bij de start van de training geurdiscriminatie, het vermengen van geuren veelal beter vermeden kan worden. Dit om te voorkomen dat de hond niet begrijpt wat de bedoeling is mbt het onthouden van geuren en vervolgens discrimineren.

- Een hond die hyper is, staat veelal niet open voor het opnemen van de leerstof. Een drukke hond is niet hetzelfde als hond die hyper is.

- Zoek naar de trainingsopbouw die het best bij de hond past. Hiermee stimuleert men de motivatie van de hond.